Adem Ruimte Licht van Kunstklank van een weldadige schoonheid

Dat het geweldige muzikale talent van Herma van Piekeren als nooit te voren tot bloei kwam deze maand is behalve haar eigen grote verdienste die van een enorm toegewijde gemeenschap, niet in de laatste plaats van grote muzikale talenten.

Worden schieten me tekort letterlijk tekort om de overweldigende schoonheid en troost van de voorstelling Adem Ruimte Licht van Kunstklank te kunnen beschrijven. Ik kan me enkel gelukkig prijzen in de eigen gemeente Noordwijk zo’n prachtige, ontroerende voorstelling naast m’n tienerdochter te hebben mogen meemaken. (tekst loopt door onder de foto)

Vooruit, een aspect in het bijzonder: de combinatie van de mondharmonica en het Knipscheerorgel gaf een fabuleus, nog nooit ervaren geluid. Of de prachtige ‘kathedraal’ juist voor dit volmaakte geluid zes eeuwen geleden is gebouwd  

M’n grootste wens is dat veel meer dan de ruim duizend mensen die er nu van hebben genoten dit hadden kunnen meemaken. Wat te doen om Kunstklank en Herma een veel groter publiek te helpen trekken? Daarover peins ik ook als lid van de Cultuurraad hier.

Ik hoop dat het kan met mond-tot-mond doorgeven van de verwondering, te beginnen bij mensen dit soort voorstellingen qua smaak en kennis eigenlijk niet zouden mogen negeren, en dat zij vervolgens hun omgeving over de drempel helpen. En zo verder. En scholen natuurlijk, wat een rijkdom kun je kinderen meegeven; dit is zo veel meer dan een uurtje taal, rekenen of gym.

Ik heb ook geleerd hoe intens mooi een decor kan passen bij een voorstelling, in dit geval de doorzichtige beschilderde doeken van Jackie Mulder. Ze pasten zo perfect in de Oude Jeroenskerk en bij de gekozen muziek van Herma van Piekeren, Noordwijks muzikale wonderkind-op-leeftijd; vooral door de keuze van Herma voor een prachtige lenige Belgische danser Kiran Gezels.

Genoeg, wat geluiden van anderen:

Ik had niet méér kunnen genieten

Foto- en audio-impressie met het nummer Sky Above

“Een ontroerende beleving”

“Geen woorden voor, misschien dan toch één: fenomenaal.”

“Ik schat deze productie in als beste die ik van KunstKlank heb gezien. Past in de emotie van de tijd van het jaar. Bijzondere stukken. Bijzondere combinaties van instrumenten. Super vocalen. Erg goed. Dank.”

“De voorstelling is van een fabelachtige schoonheid en een prachtige onderstreping van 25 jaar KunstKlank!”

“Ik ben er stil van en moet het even op me in laten werken. De klank, de kunst, de dans. Zo bijzonder. Ik kom morgen weer!”

“Dat was vanavond heel bijzonder , indrukwekkend, prachtig! Heel knap en creatief en innovatief, en wat fijn met zoveel jonge talenten!”

“Een veelheid aan bijzondere en mooie klanken. Alles smolt samen tot een prachtig geheel.”

En nog: Herma van Piekeren, artistiek leider KunstKlank Noordwijk. Vraaggesprek met Omroep Bollenstreek

Comments are closed