Beweging kustlijn Noordwijk drie jaar lang gemeten vanaf balkon Huis ter Duin

De wetenschappers ontdekten dat de bulldozers van bedrijf Van de Putte grote invloed hebben. Dat had iedere Noordwijker je kunnen vertellen.

Wetenschapsredacteur Laura Wismans schreef in NRC van 25 januari 2024 dat op een balkon van hotel Huis ter Duin in Noordwijk drie jaar – tussen juli 2019 en juli 2022 – een laserscanner van de TU Delft stond om elk uur de veranderingen van het strand in kaart te brengen.

Het onderzoek is gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschrift ISPRS Open Journal of Photogrammetry and Remote Sensing en in Nature Scientific Data.

Opvallende uitkomst van het onderzoek is dat menselijk gedrag veel invloed heeft op het strand, want de onderzoekers meenden dat louter wind, stromingen en getij het strand veranderen. Maar de bulldozers die zand verplaatsen, vaak voor de strandtenten en de strandbezoekers. Dat gaan de onderzoekers nu weer nader onderzoeken. Ze hebben geduld.

Comments are closed