Fijn dat Duinbehoud er is, maar ook Formule 1 in Zandvoort

Als vrijwilliger ben ik actief voor de Stichting Duinbehoud, maar ik zou de miljoenen mensen die genieten van de Formule 1 op Zandvoort, live en thuis voor de buis, hun plezier niet willen ontzeggen.

In 2021, met de komst van de eerste Grand Prix naar Zandvoort in de 21e eeuw spande de Stichting Duinbehoud een rechtszaak aan over de bescherming van de rugstreeppad en de zandhagedis bij het circuit in Zandvoort.

Ondanks dat ik overtuigd lid van, en vrijwilliger voor Duinbehoud ben, was ik blij met het verlies van deze rechtszaak. Ik vond het al jammer dat die gevoerd moest worden. Had de gemeente Zandvoort niet wat minder duingebied kunnen asfalteren om toegang te geven aan het bezoek?

Maar bovenal: het enorme plezier van honderdduizenden bezoekers en miljoenen schermkijkers is wellicht inderdaad belangrijker dan de stand van de bedreigde diersoorten. Ik zie hier ook elk jaar – nu weer – duizenden racefans op de fiets heen en weer rijden tussen Katwijk, Noordwijk en andere plaatsen van en naar Zandvoort.

Ze genieten enorm en het gaat veelal niet om de hoogopgeleide mensen die het voor het zeggen hebben in de politiek en media. Ik gun het hun van harte dat ze zo genieten van de races en overwinningen van Max Verstappen.

Ondanks dat het circuit daar helemaal verkeerd ligt en het hele jaar het crossen met auto’s er veel te veel herrie geeft, moet dit weekend er zijn voor de raceliefhebbers. Als zij ook af en toe stilstaan bij het belang van de natuur waar ze doorheen fietsen, zou dat mooi zijn.

Comments are closed