Prachtige voorstelling Het Pad van Mercurius koppelt Griekse tragedie aan oorlog in Oekraïne

Razendknap hoe Martine Zeeman erin geslaagd is om met minimale middelen een prachtige voorstelling op locatie in de weilanden/bossen van Noordwijkerhout.

Stijf uitverkocht was de première van de voorstelling op zaterdag 19 augustus 2023, en werden stoelen bijgeschoven aan de volle tribunes in het weiland. Dat deed Danny, de partner van artistiek leider en Tegisseur Martine Zeeman. Want als geen ander is Aan Zee Theaterproducties in Noordwijk afhankelijk van de intensieve hulp van en een korps vrijwilligers om een voorstelling voor elkaar te boksen. En enkele gulle sponsoren die er gelukkig ook zijn.

In deze video vertelt Martine Zeeman hoe ze via een zomertraining mythologie over de Hades in Delphi Griekenland in 2019 en contact met de schrijfster van het stuk Mercury’s Path Ellen McLaughlin in New York. Ze heeft vervolgens het script en decor prachtig aangepast voor opvoering in de natuur.

Het resultaat is schitterend, met een toegankelijk voor iedereen begrijpelijk verhaal over de Griekse onder- en bovenwereld met de pijnen van het verlies van geliefden door oorlog, toen in Troje en nu in Oekraïne en Rusland. De zinloosheid en schade van oorlog, je leven dat voorgoed voorbij is na je sterven en je beter in liefde kunnen leven met je dierbaren.

Hoogtepunten vond ik de prachtige Oekraïense zang van liefdesliederen door Liza Kalinina en Olga Drozdenko, en het weergaloze spel van de Griekse actrice Chrissianna Karameri in de hoofdrol van Laodamia. En natuurlijk de geweldige locatie met het uitnemend mooi passende decor op landgoed Leeuwenhorst bij schemering, waarin andere acteurs als Tamara Markus (Mercurius), Daniëlle Meijboom (Kallisto), Joost Pluim (Protesilaus) en Peter Boven (Telefteos) konden floreren.

Naar de website van de voorstelling en tickets, nog van 24-27 augustus 2023

Zie hier het verslag van Omroep Bollenstreek, en een eigen video

Comments are closed