Noordwijk is geen kuuroord maar bouwt wel aan een kuuroordstatus

Marketing is de leukste vorm van jokken, waar (dus) ook overheden zich meer en meer aan overgeven. De gemeente Noordwijk doet z’n best om een potje mee te blazen in het marketingkoor.

Daar hoort deze kromme tekst bij op een gemeentepagina:

“De gemeente Noordwijk is drager van de erkenning ‘heilzame badplaats’. Noordwijk voldoet namelijk aan de voorwaarden van de DHV (Deutscher Heilbaeder Verband) en de ESPA (European Spas Association). Het is een beginpunt van een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de gemeente. 

Doorontwikkelen

De uitdaging voor ondernemers, inwoners, maatschappelijke organisaties en verenigingen is om hun mooie gemeente nu met elkaar te ontwikkelen tot een volwaardig kuuroord. Thalasso daarbij de ‘paraplu voor deze doorontwikkeling.’ De Kuuroordvisie van de gemeente geeft er de gewenste focus aan.  

Thalasso

Thalasso is het Griekse woord voor zee. Thalasso heeft de ligging dicht bij de zee en de effecten van de directe omgeving als basis. Het is een methode die in kuuroorden wordt toegepast voor ontspannende, vitaliserende en cosmetische doeleinden. Thalasso kan voor veel doeleinden worden ingezet. Te denken is aan versterken van het immuunsysteem, bij herstel bijvoorbeeld aan het bewegingsapparaat of hart- en vaataandoeningen. Ook is er een positief effect op de luchtwegen

Doorpakken op kuren, gezondheid en vitaliteit

Met de erkenning op zak hebben alle partijen een sterke troef in handen. Ze kunnen vernieuwen. Met ‘gezondheid’, ‘vitaliteit’ en ‘welbevinden’ aan de slag gaan. De kracht van de erkenning is groot. Het opent de deur naar het binnenhalen van erkende kuurprogramma’s. Met toepassingen door erkende therapeuten. Op basis van medisch advies en begeleiding. Alle ondernemers kunnen dus aan de slag en invulling geven aan de Thalasso-filosofie en het ontwikkelen van lokale gezondheidsaanpakken waarbij ze helemaal aansluiten op wat zee, strand en duinen inwoners en gasten bieden. 

Kuuroord in de Randstad

Thalasso moet breed worden opgepakt. De doorontwikkeling vereist een gezamenlijke aanpak met sectoren als horeca, sport, cultuur en het sociaal domein. Daarmee zorgen ze voor een onderscheidend aanbod. Een uniek Thalasso-kuuroord aan de Hollandse kust. Een plek voor mensen die willen werken aan hun gezondheid. Een kuuroord voor mensen die aangewezen zijn op thalasso-therapieën.

Regie en bijdragen 

De doorontwikkeling kost natuurlijk jaren. De gemeente voert er de regie over. De gemeente krijgt natuurlijk zelf ook de kans om vanuit de eigen werkzaamheden bij te dragen aan Kuuroord Noordwijk. De Kuuroordvisie Noordwijk en het bijbehorende uitvoeringsprogramma geven goed aan wat de gemeente kan bijdragen. Bijvoorbeeld aan de totstandkoming van een iconisch kuuroordgebouw. Een gebouw dat in een keer duidelijk maakt ‘Hier ben je in een Thalasso-kuuroord aan de Hollandse kust’.

Kuuroord Noordwijk Loket

Dit loket is speciaal voor inwoners, organisaties en ondernemers. Heeft u vragen of heeft een mooi plan dat u graag wilt voorleggen? Mail naar het Kuuroordloket Noordwijk.”

De gemeenteraad stelde een budget van 400.000 euro beschikbaar voor het uitvoeringsprogramma in 2022. Wat is er met het geld gebeurd? Welk effect heeft het programma? Wie zijn er betrokken en hoe? 

Comments are closed