Geen transparantie partijfinanciering Noordwijk

Een motie van de fracties van de PvdA, NZLokaal en GroenLinks met als doel dat politieke partijen inzage geven in partijfinanciering heeft het niet gehaald; tragische vergissing in deze tijden van beoogde transparantie.

Aanleiding van de motie was de gewezen verkiezingscampagne voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022 waarbij Paul Brandjes met zijn bouwbedrijf De Raad exorbitante bedragen pompte in de campagne van zijn Partij voor de Inwoners.

In de motie, opgesteld door Rommie van Dokkum (PvdA) stond dat als volgt geformuleerd: “• Als partijen sterk uiteenlopende campagnebudgetten hebben wordt het aantal zetels wellicht deels bepaald door de grootte van het marketingoffensief en niet alleen door de inhoud van het programma en de standpunten. Dat is niet hoe een democratie zou moeten functioneren.”

Diezelfde Partij voor de Inwoners is voor transparantie, en stemde consequent voor deze motie. Dus nu zou bekend worden of het budget van doctorandus Brandjes in de tonnen liep, en of de andere vastgoedmiljonairs van de PvdI, doctorandus Victor Salman en doctorandus Andries de Boer, ook hun steentje bijdroegen om politieke invloed te kopen.

Maar nee, de moed van de Partij van de Inwoners in deze was te veel gevraagd van CDA, VVD, Puur Noordwijk en Bruisend Noordwijk: de motie werd daardoor verworpen met 15 tegen 12 stemmen. Dus krijgen de kiezers van deze partijen direct het lid op de neus en zullen we niet weten wie er partijen steunen met bedragen van meer dan 250 euro.

Comments are closed