Delen horeca en hotels ook de winst met burgers van Noordwijk?

De gemeenteraad van Noordwijk moet in stemmen met financiële steun voor het bedrijfsleven, zegt Stefan Stokkermans namens de lokale horeca. Mogen we dan ook inzage in de gedetailleerde cijfers? En delen we straks ook mee in de winst?

De Weekendkrant van de Bollenstreek besteedt terecht aandacht aan het wegblijven van Duitse toeristen als gevolg van domme coronamaatregelen van de Duitse en Nederlandse overheid. Bovendien worden de grote hotels extra getroffen door een tweede slecht jaar voor congressen, hun grootste winstmaker.

Directeur Stefan Stokkermans van hotel Huis ter Duin zegt dat de Rijks- en gemeentelijke overheid moeten bijspringen. Hij spreekt namens de lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland En dan: ‘Ik heb echter niet het idee vat de gemeente helemaal aangesloten is bij onze situatie. Het college is welwillend, maar ik zet mijn vraagtekens hoe de gemeenteraad erin zit.’

Dan noemt hij als voorbeeld het afkeuren van het voorstel van wethouder Roberto ter Hark voor het verlagen van de toeristenbelasting in Noordwijk. Die is al krankzinnig laag – net als trouwens de parkeertarieven – en zou met een paar cent per bezoeker omlaag gaan.

Het is niet duidelijk waarom inwoners van de gemeente Noordwijk de verliezen van de horeca moeten helpen dragen. Bovendien: welke verliezen? Krijgen we ook gedetailleerde inzage in de verlies- en winstrekeningen? En als het weer goed gaat – veel strandtenten hadden in 2020 een goede zomerexploitatie – delen we dan mee in de winst?

Zo bouwt de exploitant van Huis ter Duin, de Noorlandergroep, aan de Rembrandtweg een complex met de allerduurste appartementen. Daar heeft de gemeente Noordwijk, wij dus, een vergunning voor verstrekt, ondermeer om een gigantische kelder uit het duin te laten graven voor luxe voorzieningen en parkeergarage voor de bolides van de kopers. Met de miljoenenopbrengsten kan de Noorlander Groep de verliezen op Huis ter Duin dezer jaren wellicht deels compenseren.

Comments are closed