Lokale krant De Noordwijker politiek onfatsoenlijk

De gemeente Noordwijk is landelijk nieuws vanwege vervoer door een natuurgebied voor de Formule I in Zandvoort. Politici geven eerlijk hun mening pro en contra, met beide goede argumenten. Maar lokale krant De Noordwijker bevestigt z’n imago van onfatsoenlijke gifmenger.

Onlangs diende een lokale ondernemer een aanvraag in voor een ontheffing voor strandvervoer van het personeel van twee of drie Formule-1-teams – Mercedes, Redbull en/of Alpha Tauri – van Hotels van Oranje, Huis ter Duin en Palace Hotel in Noordwijk naar Zandvoort in het weekend van de Formule 1. Dat gaat door het nieuwe natuurgebied Noordvoort.

Volgens de aanvrager en de Formule I organisatie van prins Bernhard is de strandroute de kortste en veiligste weg. De vergunning is verleend door de Noordwijkse wethouder Roberto ter Hark (VVD). Het kwam hem en zijn medestanders op bijtende satire te staan in Zondag met Lubach, waar hij nooit meer van afkomt. Best sneu, want Roberto doet z’n best en probeert fatsoenlijk te besturen. Hij brengt goede argumenten in en daar kun je het mee eens zijn of niet.

Ook de tegenstanders, voorop gegaan door natuurbeschermers en GroenLinks, hebben goede argumenten. Ze begonnen een petitie die door veel mensen ondertekend is. Ik heb privé getekend, want ik vind het vervoer door het natuurgebied niet goed. Maar ik vind dat de besturen van Noordwijk en Zandvoort die voor de vergunning zijn, ook goede argumenten hebben en ik lees en beluister ze graag en zou ze kunnen verdedigen.

En journalistiek is er om beide standpunten te laten horen. En media zijn tegenwoordig meer en meer gekleurd, dus lees je Trouw meer van het verzet en stemt De Telegraaf in met het besluit van de gemeenteraad Zandvoort om in te stemmen met het strandvervoer. Maar je wordt goed geïnformeerd door de journalistiek.

Noordwijk is gezegend met twee lokale kranten. Je hebt het Noordwijks Nieuwsblad van Buijze Pers in Noordwijk. De krant is vanouds op de hand van de VVD. Dat heeft weleens tot flagrante steun geleid, maar de krant is momenteel in de verslaggeving redelijk neutraal. Zo publiceert veelschrijver Harm Dragt deze week een genuanceerd en goed verslag over de strijd om het strandvervoer. Fatsoen heeft wat in deze jaren van polarisatie.

Noordwijk krijgt ook een tweede krant in de bus, De Noordwijker, uitgegeven door Verhagen in Katwijk. Vroeger was dat een fatsoenlijk familiebedrijf, ook al kon je op de kranten altijd wat aanmerken. Zo veel geld voor professionele journalistiek is er nu eenmaal niet bij lokale bladen, als ze al kunnen overleven.

Maar sinds een aantal jaren is bij Verhagen de ex-chef voor advertenties de baas en is de krant vooral met politiek en berichten over ondernemers afgegleden tot een bedenkelijk niveau. Er schrijven nog mensen in De Noordwijker die hun best doen om goed te informeren, en de krant bevat gelukkig genoeg boeiende stukjes.

Echter, de politieke vlag wordt gedragen door columnist ‘Binder’, en die toont keer op keer een gebrek aan fatsoen, terwijl zijn politieke verslagen onder eigen naam Wim Siemerink behalve slecht geschreven ook sterk gekleurd zijn. Gebrek aan wijsheid en talent kun je niemand verwijten, maar die gebreken voortdurend exploiteren zonder hulp van anderen te vragen wel; dat geldt ook voor de uitgever.

Tevergeefs zoek je naar een goed verslag over het strandvervoer in De Noordwijker van deze week, lezers moeten het doen met een column van ‘Binder’ (splijtgeest) Siemerink waarvan de teneur zich laat raden. Columns behoren tot de vrijheid van meningsuiting. Columns die niet onder eigen naam worden gepubliceerd etaleren lafheid. Als je als krant mening en feiten niet kunt scheiden, of lak hebt aan feiten, argumenten en nuances dan informeer je de bevolking vals. Dat is een gebrek aan fatsoen. Kan de uitgever daar iets tegen doen, of schaadt dat de inkomsten van adverteerders? Het zou fijn zijn als het verbetert; iedereen maakt fouten, maar bijsturen is soms nodig.

Peter Olsthoorn

Comments are closed