Prachtige Tsjechov@Sea in Noordwijk

Ga er maar aanstaan: drie stukken van Tsjechov combineren tot een prachtig geheel in de klassieke entourage van Hotel Huis ter Duin. Niet voor niets de hele week uitverkocht voor bedenker en regisseur Martine Zeeman.

Mogen genieten van drie stukken van Anton Tsjechov:

De Beer
Een (huwelijks)aanzoek
De Dame met het Hondje

Het zijn niet de bekendste stukken van de grote Rus, maar samen vormen ze een prachtig thema van de worstelingen die we vaak aangaan in de romantische liefde. Ofschoon het Rusland van de vorige eeuw er iets andere opvattingen over romantiek op nahield dan wij heden ten dage – vooral de positie van, en communicatie met vrouwen – was het geheel toch herkenbaar.

Maar bovenal waren ze heel Russisch omdat Martine passend koos voor een combinatie van in Nederland en Rusland geboren acteurs. Zo speelde Georges Devdariani in De Beer de ongelikte beer waar de adellijke Anna (een prachtige rol van Daniëlle Meijboom) toch voor valt, gadegeslagen door haar bediende Loeka, treffend gespeeld door Kees Putman.

In het lange slot De Dame met het Hondje in een bewerking van Martine Zeeman zagen we Vera Fetisova in een mooi gedragen rol van de ongelukkige Anna verleid worden door opnieuw Devdariana, nu in de rol van charmeur Drmitri Goerov. Ervaren Paul van Gorcum reeg het geheel foutloos aaneen als verteller met een gave dictie. Zo’n sterk stuk waar iedereen z’n eigen gevoel en herinneringen aan kan koppelen.

Het meest genoten we (met jonge dochter die de gemiddelde leeftijd van het publiek aanzienlijk drukte) van Huwelijksaanzoek waarin Ivan (Wolter Weulink) tevergeefs Natálja (Julia van der Vlugt) probeert te verleiden onder het toeziend oog van haar moeder Stépanida (Catahalijne de Sonnaville). Vol overgave storten de acteurs in de even hilarische als banale dialogen over hun materiële bezittingen, die het aanzoek danig op de proef stellen.

We kochten met opzet kaartjes voor de zondagmiddag, met in de pauzes het daglicht om het mooiste uitzicht op zee vanuit Huis ter Duin te kunnen genieten.

Iedereen die aan de voorstelling meewerkte, professioneel, vrijwillig en/of als sponsor: ontzettend bedankt dat jullie dit voor Noordwijk deden; in je eigen woonplaats zo veel mensen laten genieten, is een groot compliment waard.

Comments are closed