Paragnost en Harrie Salman zetten opgraving naar de schedel van Sint Jeroen in gang

Onderzoeker Pepijn van Erp van Skepsis legt de opvallende gang van zaken bloot. ‘Uit de stukken kan ik niets anders halen dan dat Harrie Salman stelt dat hij aanwijzingen had dat de schedel daar zou liggen en dat hij voor die aanwijzingen alleen maar het gevoel van paragnost Chris Zoet aanvoert.’

RTL Nieuws berichtte erover met een vraagteken: een paragnost met een wichelroede stuitte in de Oude St. Jeroenskerk op een ondergrondse schede, het vermoedelijke overblijfsel van de Heilige Jeroen.

Cultuurhistoricus Harrie Salman dacht: die schedel moet hier nog ergens liggen en schakelde een paragnost in. De wichelroede wees naar binnen en de heer Zoet zei dat de schedel 1 meter diep lag, tegen een buitenmuur. Inderdaad kwam er een schedel boven die nu wordt onderzocht.

In een artikel op Kloptdatwel van 23 juli 2018 wordt hier de kachel mee aangemaakt, na een Wob-procedure die een mail in de openbaarheid bracht, die nagenoeg zeker van Harrie Salman afkomstig is:

‘Ik heb een aanwijzing dat de laatste pastoor van Noordwijk bij het uitbreken van de Reformatie in 1572 de schedel van St. Jeroen heeft verborgen bij de fundamenten van de toren, in een van de hoeken binnen de toren. Het lijkt mij de kosten waard om dit te onderzoeken.’

en in zijn tweede mail:

Volgens de overlevering is de in 1572 verdwenen schedel van St. Jeroen in de toren van de kerk verborgen. Een paragnost heeft mij de plaats aangewezen…’

Verder lezen bij Kloptdatwel. Het wordt pas echt leuk als de ‘paragnost’ gelijk blijkt te hebben. De schedelvondst lijkt al een wonder.

Comments are closed