Noordwijkse Whatsapp-groep om buurvrouw te bespioneren

Hoe krijg je het voor elkaar: als buren een groepje beginnen om een vrouw proberen te betrappen op samenwonen teneinde bijstandsfraude te kunnen verklikken. In het ‘keurige’ welvarende Noordwijk.

In het artikel De doorgeslagen jacht op de bijstandsfraudeur in de Volkskrant van zaterdag 16 juni 2018

Hoever klikken kan gaan merkte een Noordwijkse van 45 jaar. Een buurvrouw zette een WhatsApp-groep op waarin ze straatgenoten opriep te klikken over de van samenwonen beschuldigde vrouw. Enkele tientallen mensen gaven daar gehoor aan, bevestigt een buurtgenoot. ‘Ze stuurden elkaar bijvoorbeeld berichtjes over hoe ze de relatie tussen mijn vriend en mij zagen’, vertelt de inmiddels vrijgesproken bijstandsgerechtigde zelf. ‘Als iemand bij mij naar binnen ging, maakten ze een foto en gooiden hem in de groep.’

Maar de ISD Bollenstreek kan er ook wat van. Rechercheurs rapporteerden dat de dochter van deze vrouw door haar vriend ’s ochtends met de auto naar school werd gebracht. Zonder te vermelden dat dochterlief  haar met haar gebroken been in het gips zat.

De ISD ontkent, maar zegt wel: ‘Als wij iemand volgen en daar zit toevallig een kind in de auto, is dat een ander verhaal’, aldus de ISD. Maar het kind werd wel beschreven, zo bleek uit het dossier van de rechtbank. De vrouw werd vrijgesproken, een trauma en litteken rijker.

Want was natuurlijk al veroordeeld door de buurt. Deze mensen kregen ook geen gevangenisstraf…

Comments are closed