Italiaanse toestanden met De Noordwijker en Noordwijk Zelfstandig

Nieuwe politieke partij adverteert en krijgt redactiepagina’s cadeau. Hoezo Berlusconi?


Je kunt er beter de humor van inzien dan je er druk om maken: lokale patjepeeër politiek. Het vindt in vele dorpen plaats tegen de tijd dat er weer verkiezingen zijn.

Curieus is dat Nederland graag met de vinger naar Rusland of Italië wijst. De vermenging van politieke – en mediabelangen in Nederlandse gemeenten bereikt echter meer dan eens al het niveau van wat in Italië in de landelijke politiek jarenlang gemeengoed was.

Neem de ruimte die lokaal blad De Noordwijker biedt aan een nieuwe partij in de kustgemeente Noordwijk, ‘Noordwijk Zelfstandig’.

Afgesplitst van de VVD door ondermeer ondernemers die hun gang willen gaan met exploitaties zonder door regels gehinderd te worden. Ze luisteren naar Hollandse namen als Henk Hoogervorst (foto) en Gerard van Stijn. Daar is op zich niks mis mee, democratie.

Echte, van nuances hoeft zo’n partij het niet te hebben, laat staan van weergave van de feiten. Het blaadje dat er voor in is, draagt de naam De Noordwijker. In editie van 25 februari 2014: aandacht voor Noordwijk Zelfstandig op pagina 1, op pagina 3, pagina 5 een groot interview. Daartussendoor in De Noordwijker een hele pagina advertenie van diezelfde partij en vervolgens drie pagina’s advertentie van NoordwijkNieuws.nl met wederom de nodige aandacht voor de nieuwe partij.

Die betaalde pagina’s NoordwijkNieuws.nl met nieuws van Noordwijk Zelfstandig en andere partijen die de horeca en uitbereidingen daarvan welgezind zijn staan onder de kop ‘Onafhankelijke informatie over de Gemeenteraadsverkiezingen 2014’. En tonen foto’s die door de redactie zijn gemaakt. Zo doe je dat als groepje ondernemers met te veel geld die de democratie meent te kunnen kopen. Want wat in Italië kan, kan hier ook.

Vooral afgeven op een andere lokale partij, die zich Puur Noordwijk noemt, overigens ook gesteund door een ondernemer die veel geld pompt in advertenties, de industrieel Dick van Tintelen.

Objectieve berichtgeving blijft een uitdaging in een dorp met dure grond en projectontwikkelaars die daar wel raad mee weten met hun bouwplannen en connecties in het bestuur.

Een week later, op 4 maart 2013, publiceerde De Noordwijker groot het volgende:

Mededeling!

Afgelopen week zijn wij overspoeld met reacties op de uitingen van politieke partijen in De Noordwijker. Het is voor de lezer niet altijd duidelijk wat onafhankelijke nieuwsgaring is en wat niet.
Boven alle, door politieke partijen ingezonden en betaalde uitingen, staat “advertentie” of “ingezonden mededeling”.
Uitgeverij Verhagen distantieert zich hiervan en is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze artikelen/advertenties.

Uitgeverij Verhagen
Dirk Bouwman, directeur
Teuntje van Delft, hoofdredacteur”

Dan ook nog doen of lezers achterlijk zijn. Het wordt nog boeiender. Hoofdredacteur Teuntje van Delft is eigenlijk ‘Directeur Eigenaar De Weijer Communicatie’, een p.r. bureau.

Comments are closed