Gek geworden: Noordwijk met zeejachthaven

De rijken hebben weer een speeltje nodig ten koste van de bevolking. En de kustlijn van Noordwijk moet alleen maar even in zee schuiven, een kilometertje of zo.


Uit het lokale blad Zeekant:

“Wat zou het leuk zijn als het zeilmeisje Laura met haar zeilboot de jachthaven van Noordwijk binnen komt varen”, merkte Marjolijn van der Jagt vrijdagavond op in de Heeren van Noortwijck bij de presentatie door de Nederlandse Zeejachthaven Ontwikkelingmaatschappij en de Bank Nederlandse Gemeenten Gebiedsontwikkeling.

Deze instanties presenteerden hun ideeen over buitendijkse ontwikkelingen aan de kust van Noordwijk voorafgaand aan de maandelijkse ondernemersborrel van de NOV.
Met een bevlogen speech gaf Van der Jagt het startsein voor de presentatie ‘Een toekomst met Noordwijk in Zee’.

Uit het onderzoek dat in 2008 door de commissie Veerman heeft plaatsgevonden blijkt dat het voor een afdoende bescherming van de Nederlandse kust noodzakelijk is zand aan te voeren, wat in de toekomst zal betekenen dat de kustlijn 1000 meter zeewaarts verschuift.

Daardoor zal een buitendijkse gebiedsontwikkeling mogelijk worden. Tegelijkertijd wordt er druk gediscussieerd over het aanleggen van zeejachthavens aan de kust.

Volgens Vincent Albers, directeur van de Nederlandse Zeejachthaven Ontwikkelingsmaatschappij en Frank Overing, planmanager bij de Bank Nederlandse Gemeenten, die sentatie verzorgden, wordt door deze gebiedsontwikkeling de aanleg van een haven bij Noordwijk mogelijk.

Zij geven aan, dat door de beweging van het zand en een golfbreker in zee – een dijk of een drijvend element – een ’tombola’ werking wordt veroorzaakt, die het strand zal doen groeien.

Een buitendijkse gebiedsontwikkeling kan het karakter van Noordwijk als tweede Nederlandse congresplaats in combinatie met een hoogwaardige badplaats versterken, zo betoogden zij. Uiteraard ‘zal voor dit laatste wel moeten worden aangetoond, dat er voor een dergelijk watersportproduct een potentiële en commerciële markt is.

Volgens de sprekers is het eerst nodig te onderzoeken of er onder de bevolking voldoende draagvlak is voor een gebiedsontwikkeling met daarbij een jachthaven. Zo ja, dan zal de politiek een keuze moeten maken.”

Mal plan

Om met mijn oma zaliger te spreken: Hebben ze een gaatje in hun hoofd?

En waarom jokken? Het gaat maar om drie dingen hier: geld, geld en nog eens geld. Een speeltje voor d rijken ten koste van de gemeente en haar inwoners. Wat doorzichtig!

De mening van de bevolking van Noordwijk doet al helemaal niets ter zake. Die mogen in maart even op het VVD/Jes bestuur met aanhangwagens stemmen om vervoglens het heft weer vrolijk aan projectontwikkelaars in handen te geven die politic inpalmen met…ja, met wat eigenlijk?

Comments are closed