Strandfeesten en de betrouwbare gemeente

Enkele jaren geleden gebood de Commissie Bezwaarschriften de gemeente om vergunningen voor strandfeesten zo tijdig te publiceren dat burgers nog bezwaren konden indienen. De gemeente beloofde beterschap.

Maar afgelopen woensdag konden we de vergunningverlening lezen voor de Heineken Beach party van de gebroeders Ruigrok van Club 19 afgelopen zaterdag. Het bekende laken een pak. Bezwaren vermijd je zo als gemeente en exploitant.

Al enkele jaren maken we met argumenten duidelijk dat strandfeesten met een beperkt toegestaan aantal toeschouwers op bedrog neerkomt als er geen kaartverkoop of toegangscontrole is. Hoe weet je immers hoeveel mensen er ‘binnen’ zijn?

En dat het strand, de zee en de omliggende duinen worden vervuild door het massaal meegebrachte glaswerk en de duizenden plastic bekers van de organisatie zelf. Over een paar weken van een groot feest van 15.000 bezoekers!

Opruimen geschiedt na de vloed en is nauwelijks goed te doen op het strand. De wethouder beloofde meer eerder om gebruik van ‘glazen’ met statiegeld en ook controle op meegebracht glaswerk voor te schrijven aan de organisatie. “Net als bij de Duitse bierfeesten”, zoals hij zei. Een mooi idee, maar helaas nooit uitgevoerd.

De organisatie mag geen reclame maken voor de ‘kleine feesten’. Maar de gemeente sluit de ogen voor de reclame via nieuwe media als Hyves die Club 19 slim organiseert. En Club 19 mag op het strand geen reclamefolders laten uitdelen vanwege de vervuiling. Maar afgelopen zaterdag deelde ze die zelf uit: voor het volgende strandfeest.

Op 25 juli volgt er een heel groot strandfeest van Club 19 en in augustus weer een ‘Beach Party’. Dat is leuk voor jongeren’. Ik woon er dicht bij en ik schrijf dit bezwaar niet vanwege de geluidsoverlast. Een veel betere plek is de grote parkeerplaats vóór het strand. Dat geeft mij meer herrie, maar toegang is eenvoudig en je kunt achteraf echt schoonmaken en niet half.

De ambtenaar voor Strandzaken beloofde recent telefonisch dat ze zaken scherp in de gaten houdt gezien ‘de slechte reputatie’ van de gebroeders Ruigrok. Ze is nieuw en ongetwijfeld van goede wil. Maar worden zaken in Noordwijk niet vaak ook op een ‘ander niveau’ geregeld?

Afgelopen donderdag met een mooie dag strandweer stuitten de bezoekers weer op tientallen glasscherven. De uitbaters van de strandtent probeerden nog wat op te ruimen, maar het kwaad was al geschied.

Het organiseren van feesten kan best anders, zodat niet de natuur en anderen de lasten dragen. Maar dan worden de zakken van de organisatie wat minder gevuld, want dat kost geld. Het is ook geen lonkend perspectief dat in de toekomst met de vaste tenten het strand tot een feestterrein wordt.

Gemeente, spaar onze mooie natuur en neem geen risico op een groot ongeluk. En bovenal, kom je beloften na en wees open en eerlijk. Dat levert je eer en waardering op, meer waard dan de bedenkelijke handelwijze tot nu toe.

Dan kunnen jongeren komen dansen zonder schade te hoeven maken.

Comments are closed