Burgemeester Groen en de horeca

Eerste burger bepaalt zelf de regels en passeert de gemeenteraad. En stiekeme vergunningverlening voor groot standfeest.

Te Noordwijk, juni 2008:

Er is een jaar lang een proef gehouden met verlenging van openingstijden voor horecabedrijven in het uitgaansgebied. Ze mochten om 3.15 uur de tent sluiten.

Als de proef slecht zou uitpakken qua overlast dan zou het worden teruggedraaid. Wekelijks waren er berichten van grote en kleine incidenten in de nachtelijke uren. Logisch: langer open, meer drinken en slikken en dus meer overlast. En dat alles op latere/vroegere uren. Een kind had het kunnen bedenken, maar niet burgemeester en wethouders in Noordwijk.

Erkennen ze hun verlies? Nee hoor. De meerderheid van de gemeenteraad vond dat de deuren van de horeca voortaan om 01.00 uur dicht moeten.

B&W pleiten voor 01.30 uur en met het in bedrijf blijven van de bierpompen tot 0.3.00 uur. Dat wilde de gemeenteraad niet. Daarop dreigden twee wethouders op te stappen.

Dus trok het college het voorstel in. Burgemeester Harry Groen beloofde een nieuw voorstel. Hoe lang kan dat duren? Moest hij ‘even over nadenken’.

En ondertussen besluit de burgemeester dat de huidige late sluitingstijden tot 1 januari in stand blijven. Dat is zelfs meer dan waarop de partij die de horeca het meest steunt, JES, had durven hopen. Die had uistel tot 1 september gevraagd.

Ritselen

Nog iets: er zou jaarlijks één groot strandfeest georganiseerd worden. Dat vond recent plaats bij Los Tios. Het viel tegen, vanwege het weer. In een lokale krant viel te lezen dat er volgend jaar weer een open inschrijving komt wie dan het feest mag geven.

Maar een week later al was er weer een feest op datzelfde stand, bij strandtent De Zeester. Georganiseerd door de horeca-exploitanten van ’19’: 12 bierpompen en vijftig vaten bier. Vergunning: wordt geritseld.

Vorig jaar nog bij de bezwaarprocedure tegen een eerdere editie van dat feest werd beloofd dat bij de vergunningaanvraag voor 2008 bezwaarden ingelicht zouden worden. Is niet gebeurd.

Een telefoontje naar het gemeentehuis voor de zekerheid met de vraag of er een vergunningaanvraag lag van De Zeester / 19 werd negatief beantwoord.

Regeert in Noordwijk de firma list en bedrog als het om de vergunningverlening en sluitingstijden voor de horeca gaat?

Comments are closed