Grote bonje met bouwplan

Gemeente begaat blunder met bouwvergunning. Gesjacher met projectontwikkelaar. Rechtszaak tegen een bewonersvereniging. Kortom, we zijn weer in Noordwijk.

Aan de Koningin Astrid Boulevard in Noordwijk wil projectontwikkelaar Tissoni appartementencomplex Admiraliteit bouwen, en vraagt een bouwvergunning aan. Bewonersvereniging De Zuid maakt bezwaar. Het bestemmingsplan staat vier woonlagen toe, Tissoni wil er vijf bouwen.

De gemeente legt het bezwaar simpelweg naast zich neer en verleent de bouwvergunning op 8 juni 2005. Bewonersvereniging en buren gaan in beroep. De bezwaarschriftencommissie kent het beroep toe. De gemeente legt het besluit naast zich neer…

Omwonenden dreigen naar de rechter te stappen. Tissoni probeert dit af te kopen. Ze biedt geld aan onder meer de bezwaarden P. van Meurs, C. Nieuwenhuis en bewoners van het naastgelegen Zonnewende. Tot hen behoort ook Martin Schröder, bekend van Martinair.

Naar verluidt heeft Tissoni een bedrag van 40.000 euro per bezwaarde geboden, met als voorwarde dat de vijfde bouwlaag doorgaat. Dat bedrag is niet bevestigd, maar gezien de schade van voortdurend uitstel van de bouw is een hoog bedrag plausibel.

De Zuid heeft geen geld om te procederen, maar krijgt anonieme giften om haar principiële bezwaren tegen het illegaal met een rechtszaak te kunnen onderstrepen. Een argument is dat ook in de toekomst met andere gebouwen een laag extra gebouwd zal worden als de Admiraliteit te hoog mag worden. Overigens is ook Zonnewende een etage – de etage waar Schröder woont – te hoog.

Tissoni heeft de bestuursleden van Wijkvereniging De Zuid daarop persoonlijk gedaagd. Volgens voorzitter E. Wessing zijn de bestuursleden de afgelopen tijd onder zware druk zijn gezet en geïntimideerd vanwege de procedure inzake de Admiraliteit, waarbij beroep is ingesteld tegen de beslissing tot vergunningverlening.

Volgens een lid van de wijkvereniging dat werkzaam is bij het gerechtshof in Den Haag, J.W. Savelbergh, vallen de argumenten die de advocaat van Tissoni gebruikt voor het dreigen met aansprakelijkstelling onder de categorie ‘juridische nonsens’.

Martin Schröder zegt tijdens een ledenvergadering dat hij begrip heeft voor de irritatie van het bestuur en hij erkent ook dat De Admiraliteit geen mooi gebouw is. Hij laakt evenwel de emotionele uitingen van het bestuur. Volgens het bestuur is emotie begrijpelijk als de postbode met een aangetekend stuk op de stoep staat, met de aankondiging van een persoonlijke schadeclaim van € 100.000,– tegen bestuursleden die zich inzetten voor de wijk. Daar komt bij dat nu ook een kort geding is aangekondigd tegen de bestuursleden privé. Tissoni speelt hierbij in zeer negatieve zin in op de emotie van het bestuur door te proberen hen bang te maken en op hoge kosten te jagen, aldus het bestuur.

En dat alles omdat een gemeente het eigen bestemmingsplan met voeten treedt.

Comments are closed