Doorzichtig: kunst op het Vuurtorenplein

Op het Vuurtorenplein kwam ineens plaats voor kunstenaars in panden van Van de Putte: zo zagen we burgemeester Groen en onroerendgoedmagnaat Ronnie van de Putte zij-aan-zij. Het begin van een vruchtbare samenwerking?

Het Witte Weekblad had een interview met Mandy Lankhorst, de initiatiefneemster van de galeries op het Vuurtorenplein.

Ze zegt daarin over de realisatie: “Ik ben naar de gemeente gegaan en het bleek ontzettend moeilijk om iets te vinden. Ik opperde daarom dat de panden op het Vuurtorenplein ideaal voor ons zouden zijn en dus heb ik contact gezocht met de heer Van de Putte.

Ik ben met hem om de tafel gaan zitten en vanaf dat moment was ik als het ware een pion in een groter geheel. En met succes, want we hebben op dit moment zeven panden in gebruik.”

Mandy voelde zich ‘pion in een groter geheel’ worden. Wat zou dat ‘groter geheel’ dan zijn. Laat ons raden: B&W en Van de Putte hebben een geheim akkoord om het Vuurtorenplein en de omgeving in te richten op een zodanige wijze dat Van de Putte er financieel zeer voordelig uitkomt.

Geen onteigening van panden die louter zijn aangekocht voor gewin en worden gebruikt om de gemeente ermee onder druk te zetten (‘chanteren’ hoort u ons niet zeggen). Zo moet het algemeen belang zich gaan aanpassen aan het belang van de onroerend goedmagnaat.

En gebruiken kunstenaars nu de panden. Hoe lang dat zal duren? Ach, Mandy en de andere kunstenaars weten dat ze ‘pionnen’ zijn; misschien een leuke inspiratie om eens wat kunstwerken over te maken? Of straks commercieel meedoen en samen gaan verkopen vanuit een kunstwinkel op het vernieuwde ‘Vuurtorenplein’. Zoiets geeft immers ‘cachet’, zo weten de makers van het ‘beeldkwaliteitsplan’ vast ook.

Comments are closed