Gemeenteraad ontmoet burgers

Gisteravond was theater De Muze in Noordwijk het toneel van een ontmoeting tussen politiek en burgers. Het werd een moeizame discussie, vooral door verkeerde verwachtingen en egotripperij van een raadslid.

De bijeenkomst was het slotstuk van een campagne om de gemeenteraad dichter bij de burgers te brengen. Afgelopen zomer gingen raadsleden met een bus door het dorp om met bewoners te praten over hun wensen en grieven. Dar is niet veel gebruik van gemaakt, maar de discussies met burgers waren volgens de raadsleden wel intensief.

De raadsleden vinden hun werk zwaar maar boeiend, zo vertelden Marjolijn van der Jagt (VVD), Rob Duijndam (Verenigd Noordwijk), Jan de Ridder (CDA), Peter Koster (Progressieve Combinatie), Enrico Hazenoot (Noordwijk Totaal) en Bert Houwaart (Christen Unie). Het werk kost al snel een uur of vijftig per week.

Het werd een moeizame discussie daar veel bezoekers met specifieke wensen en grieven naar de microfoon kwamen met, terwijl er nu juist geen puur politieke discussie mogelijk was.

In een verder uitstekend door Wilma Gudmundsson van lokale omroep Nens geleide discussie mocht het raadslid Hazenoot van Noordwijk Totaal misbruik van de situatie maken door wel partijpropaganda te bedrijven. Zo noemde hij vele malen de naam van zijn partij, de andere raadsleden voorkwamen dat zo veel mogelijk om neutraal te blijven.

MijnNoordwijk.nl presenteerde zich nadat een eerdere vragensteller opperde dat er weinig dicussie- en reactiemogelijkheden op internet bestaan. Op deze site kunt u ook eigen onderwerpen insturen (e-mail: mijnnoordwijk bij xs4all.nl) en reageren.

We sloten onze vraag aan op de door anderen geuite grief dat er steeds vaker projectontwikkelaars en commerciĆ«le adviseurs opduiken om plannen te helpen maken. Hebben de gemeenteraadsleden nog grip op de ontwikkeling van het dorp, of voeren ‘grotere belangen’ de boventoon? Houwaart (Christen Unie) gaf er antwoord op: hij ziet te veel gebeuren waarop de democratie geen grip heeft.

Het tweede deel van de avond was voor het vrijwilligerswerk in de gemeente. We konden bij die dicussie niet meer aanwezig zijn, maar ondergingen nog wel de ludieke actie van het vrijwilligerswerk: iedereen ontving een medicijnpotje met een kleine bloemenbol en een spreuk over het onbetaalde werk in de gemeente. Een pluim voor de vrijwilligers en de Vrijwilligerscentrale Noordwijk.

Comments are closed