Gemeente verliest zaak om valse bouwvergunningen

De gemeente heeft jarenlang onterecht bouwvergunningen gegeven voor projecten waarbij zolderverdiepingen als gewone bouwlagen zijn toegestaan.


Dat heeft de Haagse rechtbank bepaald in een procedure die was aangespannen door Wijkvereniging De Zuid.

En weer kan het bouwplan voor Zee en Duin – voorheen Admiraliteit – aan de Kon. Astid Boulevard 27 niet doorgaan. (Zie eerdere bonje) De rechtbank vindt met bewonersvereniging De Zuid dat ook de vijfde verdieping van het nieuwe ontwerp zich qua omvang, functie en vorm niet van de daaronder gelegen woonlagen onderscheidt. Dus is er geen sprake van een zolder zoals is voorgeschreven in het bestemmingsplan.

Iedereen wist en zag dit, maar de gemeente bleef erom liegen. Tenslotte was er een bouwvergunning vertrekt. Nu is er een schadepost voor de ontwikkelaar Tissoni. Die beloopt alleen al ruim vijf miljoen euro vanwege die bovenste verdieping die hij eerder al had verkocht voor 4,8 miljoen. Dan is er nog de jarenlange vertraging van de bouw van het geheel.

Het gemeentebestuur speelt hier vals met belastinggeld van de bewoners. Die kunnen uiteindelijk betalen. Verdeeld over 25.000 inwoners is dat al gauw een paar honderd euro per bewoner.

In plaats van schreeuwend als een half dronken persoon vanachter uit de zaal te proberen om de vergadering van bewoners te beïnvloeden had burgemeester Groen wellicht beter zijn hersens kunnen gebruiken. Moeilijk?

Niet enkel bij dit pand is onterecht een vergunning veleend, maar ook bij vorige panden. Maar die zijn inmiddels gebouwd. En met een Artikel 19 procedure kan de gemeente dit project proberen alsnog erdoor te drukken.

Het is ook arbitrair, vier of vijf woonlagen. Eentje meer of minder, Misschien maakt het zoveel niet uit. Maar het gaat hier om het principe dat een gemeente onder leiding van Harry Groen de zaak bedot ten koste van haar bewoners in De Zuid en andere burgers die de salarissen van de nitwitten mogen ophoesten..

Comments are closed