Trump Partij Noordwijk

Met neme vastgoedondernemers die met hun eerlijke verdiende miljoenen euro’s en een grote mond, met zware beschuldigingen van politici en van onwelgevallige journalistiek als  ‘fake news’, de politiek even naar hun hand komen zetten. Waar hebben we dat eerder gezien?

Brandjes, directeur-eigenaar van De Raad, en zijn compagnon Victor Salman, adviseur ruimtelijke ordening in grote projecten in Noordwijk, beginnen de Partij voor de Inwoners. Ze kopen invloed met veel advertentieruimte in lokaal blad De Noordwijker, dat hen ook redactioneel welgezind was.

Het doel is doorzichtig: proberen om bij de verkiezingen zetels weg te halen van andere lokale partijen, met name Puur Noordwijk, teneinde de huidige welgevallige coalitie van VVD en CDA te kunnen voortzetten. Zo’n nieuwe partij met frisse ideeën zou leuk zijn als het niet zo doorzichtig zou zijn welke belangen de heren werkelijk koesteren.

Vastgoedondernemers Paul Brandjes en Victor Salman begonnen in 2021 getuigenverhoren gericht tegen hun onwelgevallige politici. Ze jagen ook op politici die zich slachtoffer van hen voelen, zoals de teruggetreden wethouder Henri de Jong die hun vastgoedbelangen niet langer wilde dienen.

Paul Brandjes, succesvol ondernemer met bouw- en vastgoedbedrijf De Raad, permitteert zich kwalificaties als ‘leugenaar’ en ‘criminelen’ voor politici, en vervolgt zijn doelwitten gerechtelijk. Op dit weblog werd direct bij de lancering van het getuigenverhoor in 2021 al geopperd dat dit de aanloop vormde naar de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van Noordwijk in maart 2022. En zo geschiedde [tekst gaat door na de afbeelding]

Kennelijk hebben Brandjes en Salman het er voor over om de geschiedenis in te gaan als personen die de democratie op deze wijze een gunst bewijzen. Hun doel zullen ze halen, en nog trots zijn ook. Dat is ook grappig. Net als Donald Trump meent dat hij de Verenigde Staten een dienst heeft bewezen, denken Salman en Brandjes dat voor Noordwijk te doen.

Over Victor Salman publiceerde het Leidsch Dagblad vijf jaar geleden een onthullend portret, met voorbeelden van clièntelisme van Salman, uit de mond van ex-wethouder Piet Barnhoorn. Toenmalig CDA-voorzitter Theo Goudriaan over ex-wethouder, fractievoorzitter CDA en OR-adviseur: ‘Hij was zeer geslepen en de verhalen hielden aan over kongsi’s met onroerend goedzaken. Met name samen met architect Van Egmond.’

In 1994 publiceerde NRC al een artikel over Noordwijk waarin GroenLinks-raadslid Alex Ouwehand over Salman zei: ‘Als Victor iemand bij z’n stropdas heeft, trekt hij door.’ Wethouder Koos Smit sprak in hetzelfde stuk over ‘geheime deals met architecten, hoteliers en aannemers’ door Salman en ‘achterkamertjespolitiek’.

Over Brandjes is ook een dossier te publiceren, maar de man zal beginnen te roepen in advertenties en redactionele artikelen in De Noordwijker dat het ‘fake news’ is. En als het hem te veel wordt pogen om de freelance journalist met rechtszaken kapot te procederen.

Goed, deze heren bieden de burgers van Noordwijk gelegenheid  om op de Partij voor de Inwoners te stemmen. Hopelijk haalt deze Trump Partij Noordwijk de absolute meerderheid. En dan kan de partij met onze burgemeester Wendy Verkleij – de verkoopchef van Hotels van Oranje, ook een project van Salman – samen de gemeente in de vaart der volkeren omhoog stuwen met de nodige bouwplannen.

Er zal de komende jaren nog voor honderden miljoenen gebouwd worden aan de Noordwijkse kust. Maar daar gaat het niet om in het prachtige programma van de partij. En Brandjesschoon natuurlijk: de man doet geen bouwopdrachten in Noordwijk zolang zijn partij in de gemeenteraad zit. Dus: wat let u nog, allemaal stemmen op de Tegenpartij voor de Inwoners:

Comments are closed