Mooie Kunstklank-voorstelling : Alles is beeldvorming

Gisteravond in het Bamboetheater van Kunstklank in Noordwijk de toneelvoorstelling met muziek Alles is bedacht mogen genieten. In haar eerste voorstelling is de jonge actrice en theatermaker Ilke Paddenburg uit Noordwijk, bijgestaan door vaste maker en regisseuse Herma van Piekeren van Kunstklank, direct diep in de golven gedoken.

Ze maakte een dubbel, parallel gespeeld verhaal  over onbegrip en teleurstelling. Ten eerste een zoon versus zijn moeder, plus een kunstenaar versus een wethouder. Ze spelen letterlijk naast elkaar op twee tonelen in het zand, vlot en fraai wisselend met soms zelfs dialogen die van het ene spel in het andere overvloeien.

Zoonlief Daniel (Joep Paddenburg) heeft voor moeder (Marisa van Eyle) een onaangename verrassing in petto: een vervanger voor hem, een geschiktere versie van Daniel (Michael Muller). Onacceptabel natuurlijk en een heftige strijd ontspint zich voor erkenning van de nieuwe relatie.

Tussen de wethouder (Eva van Gessel) en conceptuele kunstenaar (Michiel Nooter) is een onbegrepen kunstwerk inzet van de dialoog. Wat overigens maar geen goed gesprek wil worden vanwege het volkomen opgaan van de karikaturale ambtsdrager in haar eigen wereldje, inclusief privé malheur.

Muzikaal ondersteunt ‘Reindier’ dit boeiende toneel heel mooi, met eigen zang en keyboard, en begeleiding van bas, saxofoon een gevarieerde percussie; in combinatie met dans van Pim Veulings door een koor in rode gewaden (met een derde ‘padje’ talent).

Ik vond de voorstelling onderhoudend en gedurfd. Mooi thema ook, het leven is tenslotte beeldvorming, de opslag van gekleurde herinneringen tot de dood ons scheidt. Maar is dan ook alles werkelijk ‘bedacht’? Heeft het een doel of is het zinloos? Daarover laat de voorstelling je juist dubben, zoals een goed script doet.

Met op de achtergrond die schitterende, eeuwige zee die je met het bamboetheater in een weldadige sfeer brengt en het toestaat om ook weg te dromen van de voorstelling. Met dank aan alle mensen die zich inzetten voor Kunstklank, en ook de sponsoren. Onvergetelijk…

Comments are closed