Prachtige dorpsroute met schilderijen Liebermann

Soms stijgt dit dorp even uit boven het politieke gekrakeel en de hebzucht van een dominerende groep ondernemers. Zoals met de opbouw van een route met replica’s van schilderijen die Max Liebermann gedurende zijn verblijf in Noordwijk vervaardigde.

Max Liebermann (1847-1935) was een aanvankelijk verguisde Duitse schilder vanwege zijn vrije onderwerpkeuze, maar gaat de geschiedenis in als de grootste impressionistische Duitse schilder.

Van 1872 tot 1913 verbleef hij vrijwel elk jaar een periode van 1 à 2 maanden in Nederland. Hij was veelvuldig aan de Nederlandse kust te vinden om te schilderen, ook in Scheveningen, Katwijk en Noordwijk.

Van 1905 tot 1913 was Noordwijk (Huis ter Duincomplex) zijn Nederlandse domicilie. Meer dan 120 schilderijen zijn terug te voeren op een Noordwijkse locatie of omgeving. Daarnaast maakte hij in Noordwijk honderden schetsen, tekeningen en pastels. Liebermann schilderde behalve strandtaferelen ook sport en dorpsleven.

Van zijn 1.500 olieverfschilderijen hangen er maar weinig in Nederland, maar het Haags Gemeentemuseum hield in 2018 een expositie van zijn (tot 24 juni), ondermeer vanwege zijn banden met de Haagse school.

De Stichting Max Liebermann Noordwijk heeft ruim 80.000 euro ingezameld bij gemeente en sponsoren om de Duitse schilder in Noordwijk een groots platform te geven dat herinnert aan de periode dat hij hier veelvuldig verbleef. Geen ander heeft badplaats Noordwijk zo fraai vereeuwigd.

De Max Liebermann Route moet ook een belangrijke attractie voor toeristen worden, vooral uit Duitsland. De hele route (pdf) is te downloaden. Het is leuk bij schilderijen stil te staan. Een bijzonder toevoeging aan het dorp.

Comments are closed