Megaplan Huis ter Duin maakt einde aan parkeerprobleem en dorpsrust
Een parkeergarage met 1.700 plekken en een permanente ruimte voor exposities, conferenties en popconcerten aan het strand. Dat willen Noorlander Groep en gemeente Noordwijk bouwen in het duin voor Hotel Huis ter Duin.
Tijdens een wellicht historische avond voor de gemeente in de prachtige Kapel aan Zee mocht de bevolking gisteren kennisnemen van de gemeentelijke plannen om de Wilhelmina boulevard en pleinen op te waarderen en parkeerproblemen op te lossen. Samengevat: auto’s onder de grond en grotere pleinen en ruimtes bovengronds.
Met als centraal element: een gigantische drielaags parkeergarage tussen Hotel Huis ter Duin en het strand, waarvan de bovenste etage met zicht op zee ook permanent te gebruiken is voor beurzen, feesten, (pop)concerten en conferenties.
Dat kost tenminste 60 miljoen euro, te verdelen tussen de gemeente en Noorlander Groep, de eigenaar van Hotel Huis ter Duin. Bovendien wordt verwacht dat de overheid (Hoogheemraadschap) de ‘dijk in duin’ zal doortrekken ter bescherming van de nieuwe megagarage.
De gemeente presenteerde het als Plan A en staat erachter. De grote beelden ervan hadden al als opschrift ‘Noorlander Groep’, en de familie nam na afloop van de gemeentelijke presentatie zelf de nadere uitleg voor haar rekening. Het is een innovatief plan waarbij zowel aan de noordzijde van het hotel aan het Palaceplein als aan de zuidzijde een in-en uitgang voor de auto’s en publiek moeten komen.
Economisch en ruimtelijk biedt uitvoering van dit plan grote voordelen, maar op deze schaal is die ook een grote, definitieve aanslag op de rust van het dorp en het strand Noordwijk. De aan- en afvoer van 1.700 automobielen in veelal korte tijd betekent een aanslag op de straten in het dorp, om nog niet te spreken van het vele vrachtverkeer dat nodig zal zijn is om de spullen voor de evenementen aan en af te voeren.
Bovendien moet je je afvragen hoe lang het nog zo is dat burgers voornamelijk de kosten van voorzieningen dragen – bijvoorbeeld onderhoud van het strand – en enkele ondernemers er hun bankrekeningen mee spekken. Ze maken – gelukkig – reeds mooie winsten, ook de Noorlander Groep met Huis ter Duin. Gemeentelijke belastingen voor burgers blijven stijgen.
Groot voordeel is het open overleg dat mogelijk is met de familie Noorlander en gisteren ook begon. Haar nette opstelling is van een geheel andere orde dan het gebrek aan fatsoen dat de eigenaren Bram Mol en Charles de Boer – grapje: de Jacobse en Van Es van Noordwijk – etaleren rond de bouwplannen van hun appartementen- en hotelcomplex Hotels van Oranje.
Dan wordt de vraag: kun je op een veel bescheidener schaal dit plan Huis ter Duin uitvoeren met flinke restricties op de exploitatie om de overlast in te perken, passend bij Noordwijk? Met voorafgaand de vraag|: moet je dit wel willen bij het mooist gelegen grote hotel van Nederland?
Ook voor de familie Noorlander zelf, die sinds enkele jaren een groot, fraai restaurant op het strand zelf heeft, plus een restaurant aan de landzijde. Is genoeg ook een keer genoeg? Hoe ver gaat de economische exploitatie en verpretparkisering van natuurgebied aan de kust? En hoe belangrijk is het publiek belang nog voor de overheid?
De gemeentelijke plannen beogen ook een grote vernieuwing van het al decennia aftandse Vuurtorenplein, een mooier Palaceplein – zonder parkeerterrein en nieuwsbouw waar nu parkeerterrein Wantveld is gevestigd met daaronder een grote parkeergarage. De ambities zijn hoog bij het College van B&W dat gisteren voltallig aanwezig was om met burgers te praten over de plannen.
De beloofde grote maquette ontbrak helaas bij de levendige presentatie van alle plannen, waardoor ook de beoogde hoogbouw van Hotels van Oranje niet zichtbaar werd. Wat zal daar de reden van geweest zijn?