Eer voor geweldige dirigenten Cees Borger en Ad Baljeu

Bij muziekvereniging Crescendo kreeg spil Ad Baljeu een koninklijke onderscheiding. Cees Borger nam afscheid van zijn Rooms-Katholieke kerkkoor na 47 jaar dirigeren. Beiden leverden een geweldige bijdrage aan de lokale muziekcultuur, die een dorpsgemeenschap mede draagt.

Baljeu kreeg bij het jubileumconcert vanwege het 125-jarig bestaan bij zijn Crescendo in theater De Muze een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Wendy Verkleij: Lid in de Orde van Oranje Nassau vanwege het vele vrijwilligerswerk:

Baljeu, in het dagelijks leven werkzaam bij de gemeente Noordwijk, zet zich al bijna dertig jaar in zijn vrije tijd in voor Crescendo als muzikant en orkestleider. In 1994 richtte hij het B-orkest op, het opleidingsorkest voor beginnende muzikanten. Hij is daarvan ook dirigent.

Ook schrijft Baljeu arrangementen voor het harmonieorkest, is leraar en examinator, schreef een theorieboek, was 15 jaar voorzitter van de harmoniekapel en is verantwoordelijk voor de muziekinstrumenten.

Bij het feestelijk concert werd het stuk ’De legende van St. Jeroen’ gespeeld, gecomponeerd door Baljeu.

Cees Borger

Cees Borger nam na ruim 47 jaar officieel afscheid als dirigent van het Sint Jeroenskoor. In januari 1975 kwam Borger bij de parochiekerk Sint Jeroen en leidde hij de zondagsmis en elke donderdagavond de repetities. Vandaag, 1e Paasdag, dirigeert Cees Borger ‘zijn’ Sint Jeroenskoor voor de laatste keer.

In november al werd hij in de bloemen gezet door de koorleden. Zijn specialiteiten waren de Krönungsmesse van Mozart en de St. Cécilia Messe van Gounod, op hoogtijdagen gezongen kan worden. 

Borger is van 1929, dus hij heeft als 93-jarige wel recht op rust na alle jaren vanuit Haarlem naar Noordwijk te zijn gereden voor zijn bijdragen.

Comments are closed