De bekende strategie van projectontwikkelaars: veel hoogbouw vragen, er gaat wat af en er resteert megawinst

Aannemingsbedrijf Adriaan van Erk nam dure percelen van Bever Holding over nadat de samenwerking daarmee met Volker Wessels spaak liep. Maar aan de tactiek verandert niets: overvragen.

Noordwijk had te maken met cowboy Ronnie van de Putte, die een overeenkomst van de gemeente met Volker Wessels torpedeerde en uiteindelijk overgeleverd was aan Van Erk. Van de Putte verkocht tien percelen rond de Wilhelmina Boulevard aan Van Erk, voor 60 miljoen euro, nadat hij eerder Bever Holding hielp met een lening van 34 miljoen.

Het prijskaartje voor Gat van Palace was 32 miljoen. Maar de overdracht, die eerst geheim gehouden werd, ging uiteraard weer met de nodige sores gepaard: handel stilgelegd na een reprimande van toezichthouder AFM.

Van Omroep West, in september 2021, over de overname van gronden door Van Erk: ‘De VEB noemt Bever wel een minifonds op de beurs. ‘Mensen die aandelen kopen weten dat ze zich in wild west gebied begeven, je begeeft je echt op onontgonnen terrein’, zegt Schmets. Bever Holding is een zogenoemd veilingfonds waar tweemaal per dag in gehandeld wordt. Er wordt per dag voor een paar honderd euro aan aandelen Bever Holding verhandeld.

Het bedrijf heeft al voor het tweede jaar op rij de jaarrekening niet kunnen laten checken, omdat geen accountant zich daaraan wil wagen. Schmets: ‘Daarvoor zit het bedrijf al op het ‘strafbankje’ van de beurs. Als je dat als belegger weet en je stapt toch in, dan weet je dat alles kwijt kunt zijn. De beleggers zijn echt avonturiers.’

Goed, entree Van Erk, een familiebedrijf met traditie waar stuwende kracht Jos van Erk nog commissaris is. En die nu in Noordwijk kan bouwen als de gemeente van z’n voorkeursrecht afziet. Daartoe is Noordwijk bereid.

Van Erk presenteerde z’n bouwplan voor het Gat van Palcae aan de zuidkant van de Wilhelmina Boulevard in Noordwijk, getekend door architect Mulleners + Mulleners uit Haarlem. Na de klapper die Hotels van Oranje maken met de bouwvergunning voor de woontorens, die vele tientallen miljoenen meer naar de bankrekening van Charles de Boer & Bram Mol doen vloeien dan oorspronkelijk verwacht, wil ook Van Erk de hoogte in.

Volgens het huidige bestemmingsplan, dat na grove fouten, tot stand kwam, mag dat ook: 27 meter hoog. Ook wil Van Erk dan Prominent Inn hotel aan de noordzijde van het plein Gat van Palace overnemen, om één groot complex te kunnen bouwen, met verschillende hoogtes tot 27 meter.

Die vergunning krijgt Van Erk hoogstwaarschijnlijk niet, maar als je veel vraagt is de gemeente content als ze erin slaagt aar wat vanaf te halen, en de ontwikkelaar heeft daar rekening mee gehouden en krijgt uiteindelijk wat hij oorspronkelijk wilde hebben aan vierkante meters. Die blijkens de verkoop van appartementen van Hotels van Oranje tot 15.000 euro per m2 loopt.

Comments are closed