Bouwplan afgeblazen: 270 euro per Noordwijker afwaardering

Politici vergeten doorgaans grote bedragen te delen dor het aantal burger waarop die betrekking hebben zodat het veraf blijft staan. Zo ook met een peperdure afschrijving van bouwgrond.

Het afblazen van de bouw in het Noordwijkse deel Bronsgeest door de huidige colaltie van VVD, CDA en de lokale partijen NZLokaal (Noodwijkerhout) en Lijst-Salman (Noordwijk) vergt een afwaardering van 11,6 miljoen euro. Dat wordt betaald uit de spaarpot van de verkoop van de aandelen van gemeente Noordwijk in energiebedrijf Nuon aan het Zweedse Vattenfall.

Dat geld was voor de ruim 25.000 oorspronkelijke inwoners van de gemeente, maar die telt na de fusie met Noordwijkerhout en De Zilk 43.000 inwoners. Deel je het bedrag van 11,6 miljoen euro door de 43.000 inwoners, kom je op een bedrag van 270 euro per inwoner; ruim 1.000 euro voor een gezin met twee ouders en twee kinderen.

De vorige coalitie haalde uit de Nuon-pot van 42 miljoen al 9 miljoen om investeringen in wegen etc. in één keer af te schrijven, om de lasten in de toekomst te verlichten. Niet dat iemand daar acht op sloeg, maar het ligt mede ten grondslag aan een verlaging van het percentage van de woonbelasting (OZB) van 0,1174 procent in 2018 naar 0,1030 procent in 2019. Daar profiteren de huiseigenaren het meest van, en dan vooral degenen met de dure huizen.

Het afblazen van het bouwplan Bronsgeest treft de lagere inkomens in nog een opzicht meer dan de ‘haves’: de bouw van bijna 300 minder sociale woningen. Terwijl de sociale woningbouw al vele jaren tekort schiet, nog meer onder vorige coalities dan nu.

Ach, zouden we meer tijd hebben de gemeentepolitiek te volgen, het zou geen kwaad kunnen. Nu moeten we het doen met het geleuter in De Noordwijker en (helaas) tijdgebrek voor Noordwijks Nieuwsblad dat nog serieus verslag doet.

Comments are closed