Iconen lokale cultuur Noordwijk stoppen met boekhandel

Zaterdagmorgen vroeg liepen ze gewoon over straat, op weg naar hun boekhandel Van der Meer, wel wat nerveus, voor het laatste en feestelijke weekend als chefs: Martha Baalbergen en Peter van Blanken.

Boekhandel Van der Meer namen ze in 1992 over, toen nog gevestigd aan het Vuurtotenplein, niet de meest gunstige locatie. Maar Martha en Peter bouwden, met een sterke combinatie van culturele toewijding en commercieel gevoel, een uitstekend lopende boekhandel op.

In 2016 maakten ze een even grote als gedurfde stap voorwaarts met de verhuizing naar Noordwijk-Centrum waar ze veel groter pand inrichten als boekhandel annex ‘Cultuurcafé’. Dat was ook slim, want het café kreeg dankzij de vele schrijvers en musici die graag kwamen optreden, veel gratis publiciteit. Het valt niet eens mee om iedereen te vriend te houden in zo’n dorp met scherpe verhoudingen, maar Martha slaagde daarin en velen kwamen graag in de prachtige boekwinkel.

Maar bovenal bleef Van der Meer het één van de fantastische boekhandels die we in Nederland mogen koesteren, met heel fijn personeel. Vooral Peter had zo zijn twijfels en wat heimwee bij de overgang: werd het niet te groot? Nu dragen ze een bloeiende zaak over aan Nadine Mussert.

Ze blijven gelukkig behouden voor Noordwijk. Martha gaat zich toeleggen op Kunstklank, de stichting die prachtige voorstellingen weet te arrangeren. Peter hoopt meer te gaan musiceren, onder meer als drummer van The Best Neighbours

Comments are closed